Så kan du hantera förändring i livet
Världen förändras allt snabbare och kraven på oss människor att anpassa oss till alla dessa förändringar blir allt högre. Vi ska lära oss AI och kanske till och med fundera ut en alternativ karriärplan om AI tar våra jobb. Vi ska förbereda oss för krig, även om det förhoppningsvis inte kommer hända i vårt närområde. Vi ska klara vår privatekonomi trots en oförutsägbar samhällsekonomi där räntor och priser kan gå upp och ner.
Så hur gör man det?
Många skulle nog bara vilja lägga sig ner i fosterställning och hoppas det blåser över. Kraven på att ta oss an detta på ett konstruktivt och ansvarsfullt sätt kan kännas överväldigande.
Men så klart finns det alternativ till fosterställningen.
Det första handlar om att acceptera att vi lever i den här världen med så mycket förändringar. Det är lätt att vi blir motvalls och vägrar att acceptera att saker och ting förändras med den snabba takt som det gör. Men som man lätt förstår så hjälper inte detta, förändringen sker oavsett om vi accepterar den eller inte.
Det andra handlar om att skapa trygga inre rum. När det blåser hårt utanför fönstret kan det vara värdefullt att skapa trygga inre rum där vi bara kan få vara och ladda energi för att klara av det som händer utanför fönstret. Meditation kan vara ett verktyg att stärka dessa inre rum.
Det tredje handlar om att ta ut riktningen. När det blåser mycket är det lätt att bara följa med dit vinden tar oss, men då är det lätt att vi känner oss vilsna. Det är andra krafter än oss själva som styr våra liv. Genom att tydliggöra vad som är viktigt för oss i livet, kan vi sträva i dessa riktningar även när det blåser. Det skapar meningsfullhet och en känsla av att kunna kontrollera det vi kan kontrollera.
Det fjärde handlar om att ha realistiska förväntningar. Det är väldigt få av de stora förändringarna som sker i omvärlden som vi som individer kan ha någon omedelbar påverkan på. Men det finns som sagt saker som vi kan påverka, exempelvis att röra oss i riktningar som känns meningsfulla. Genom att acceptera det vi inte kan påverka och fokusera på det som vi kan påverka, ökar den egna känslan av handlingskraft.
Det femte handlar om kontinuerlig träning. Ofta behöver vi mindfulness när det blåser som hårdast, men mindfulness är inte något som är bra att påbörja under en kris. Istället är det mer hjälpsamt att börja träna när det är lite lugnare. Meditation hjälper dig att bygga upp motståndskraft att hantera livets kriser, så det är värdefullt att träna kontinuerligt, även när du inte är i en storm.
Avslutningsvis
Vi på Stormpiloterna är experter på att vägleda människor genom livets stormar på ett sätt som överger det gamla icke-fungerande sättet där vi hoppas att stormen blåser över eller vägrar acceptera stormen. Istället ger vi människor verktyg att använda kraften i stormen för att röra sig mer i den riktning som känns meningsfull för en. Hör av dig till hello@stormpilots.com om du vill veta mer!